Älgparken i Blekinge

Välkomna för nära möten med skogens konung.

Mil efter mil ut i vildmarken. Du passerar vackra gårdar, ödegårdar, betande djur, mörka skogar och glittrande sjöar. Resan är en del av upplevelsen.

Sista kilometern på knastrande grus. En slingrande väg som tar dig än djupare in i skogen. Nu får du vara redo. Öppna sinnen. Redo för safari. Spana och speja. Ser du de vaksamma kronhjortarna till vänster? Eller de skuttande dovhjortarna på andra sidan? Var är älgarna?

Öppna upp för intryck och nya upplevelser. Nu är du framme. 

 Räntemåla Gård

Nu är du här! Nästa resa börjar så fort du sätter ner foten, för marken du står på är historisk. Titta uppåt mot dammen, ser du det lilla huset, det nästan smälter in i kullen. Den lilla trädörren står på glänt. Bor det någon där? 

Stugan du ser tillhör Räntemåla Gårds ursprung. En backstuga, Krämarepellens stuga. Återuppbyggd som den tros ha sett ut i början på 1500-talet. På kullen där uppe låg det gamla Räntemåla, en by med många hus, ett handelscentrum där Krämarpellen bodde och sägs ha dödats då han allierade med både Dackes män, svenskar och danskar. Kom i god tid och utforska den historiska miljön och känn historiens vingslag. 

Men älgarna. Var är dom?

Spana åt andra hållet. Du ser två stora röda ladugårdar. Den vänstra har vår vackra logotype. RG. Det står est. 1502. Det är till den ladugården du ska gå. Där väntar vår nya entré och butik. 

Gå mot altanen, upp för trätrappan in genom glasdörren till ladugården. Sedan kommer du till älgarna.

Vi ser fram emot att få hälsa dig välkommen!

På djurens villkor - så visar vi våra älgar!

På Räntemåla Gård låter vi älgarna vara så vilda som möjligt, och bestämma själva om och när de vill visa sig. Därför har vi endast en visning om dagen, klockan 17.00.

Vi kör inte in med fordon, eller låter våra besökare gå själva längs med hägnen. Vi värnar om en så lugn och stressfri miljö som möjligt för dem.

Älgarna lever tillsammans i ett stort hägn, med massor av naturlig växtlighet för dem att äta. Dammar att simma och bada i. I hägnen finns det naturligt vind, -och väderskydd, svalkande skugga i tät skog och 30 ha stora områden att röra sig på.

Året om utfodrar vi dem med viltpellets, sly, grenar, och löv när det är säsong. Pelletsen vi ger dem är ett anpassat foder fyllt med viktiga och nyttiga vitaminer och mineraler för att komplettera det naturliga intaget. Älgarna älskar denna pellets, och några av dem mumsar också gärna äpple och morötter. Kanske ur din hand?

Älgarna kommer. 

Ibland bara en, ibland många. Vi utfodrar dem klockan 17.00 varje dag under sommaren och detta har de vant sig vid. 

De är lugna och trygga och kommer ofta riktigt nära. Så nära så du kan klappa dem, och mata dem. Alla besökare får varsin bit äpple eller morot att ge till älgarna.

Guidad visning

Varje dag klockan 17.00 visar vi våra älgar, och alltid kommer det någon. Ibland får man vänta länge, och ha tålamod. Precis som i det vilda.

Under ca 1 timme stannar älgarna och äter, då får du som besökare se dem på nära håll, samtidigt som du får en guidning om Räntemåla, älgarna och deras liv. 

Öppettider och priser

Älgparken är öppen mellan den 1 juli - 31 augusti

Gården och butiken är öppen 16.30-18.30

Guidad visning dagligen klockan 17.00 - ingen förbokning behövs, vi har gott om plats!

Övriga tider, året om, tar vi gärna emot grupper och ordnar privata arrangemang, kontakta oss för mer information. 

Priser 

Entré vuxen: 200 kr

Entré pensionär: 175 kr (65+)

Entré barn: 100 kr (5-15år)

Barn under 5 år, fri entré

I entrén ingår guidad visning med älggaranti.

Gruppriser på förfrågan

Du kan betala med kort, swish eller kontant

Bra att veta inför ditt besök

Toaletter
På gården finns det toalett för våra besökare till älgparken.

Parkering
Hos oss finns stora parkeringar som är gratis.

Hundar
Vi älskar hundar men de är tyvärr inte välkomna till älgparken, lämna de helst hemma då bilen inte är en lämplig plats på sommaren.

Tillgänglighet
Vi har en anpassad entré och faciliteter för besökare som behöver rullstol eller har rörelsehinder. Ledsagare har fri entré.

Betalning
Hos oss kan du betala med kontanter, kort och swish

För barnen

Barnen älskar Räntemåla Gård, och vi älskar dem!

Förutom höjdpunkten att få se älgar på nära håll finns det stora ytor för att springa, klättra, balansera och utforska på.

Lägg till glass i stora lass och alla barn (och vuxna) är glada.

Älgarna

Lär känna våra älgar!

Julian

Julian

En ståtlig tjur som är född hos oss på Räntemåla. 8 år och följer pappa Elis fotspår att bli kung på gården. Lite blygare bara, och busigare! Han ställer gärna till hyss...

Hildurbeyla (1)

Beyla och Hildur

Välkommen till våra nya flickor från Virum Älgpark i Småland. Två små kvigor som fyller 1 år i maj.

 

DSC 0078

Lady Li

Li är en 5 årig vacker liten tjej som älskar äpple och gärna äter dem ur handen.

Eli2016

Eli

Kungen av Räntemåla och vår hjälte. Stor och ståtlig silvertjur, 14 år och har fått gå i pension inför säsongen 2024.

Eli har en vacker silver-färg, hans pappa var bananälskaren Gustav från Norrland.

DSC 0077

Malte

Fyra år nyfiken tjur som gärna äter äpple ur din hand. 

DSC 0002

Olle

3-årig bror till Malte. En ståtlig herre men lite blyg, han håller sig lite på avstånd

Att handla

Vår nya entré och butik är fylld med souvenirer, presenter och smakfulla produkter.

Här inhandlar du presenterna, viltköttet, kramdjuret eller vykortet till den du vill skicka en hälgsning till.

Hållbarhet

Omsorg är för oss synonymt med hållbarhet. Omsorg om framför allt djuren men likaväl naturen, er besökare och det bemötande ni får. Hållbarhet är också omsorg om allt från schysta inköp till att spara på naturens resurser. På gården investerar vi för ett hållbart klimat, vi bygger och planerar förnybar energi med solceller på våra tak, laddningsstationer för elbilar och minimal vattenförbrukning i våra nya toaletter.

Vi använder oss av egen köttproduktion från vilt i våra hägn och skogar. Vi försöker alltid välja närproducerat i det vi tillverkar och säljer. 

Omsorg av djuren

Att ha djur i hägn, eller i djurpark, är inte självklart. Många tankar och känslor kommer från våra besökare. Det tycker vi är bra och vill gärna berätta mer om vårt arbete med djuren. 

Vi vill visa våra älgar för er, men på deras villkor. som vi berättat om. Vi värnar om att de ska ha en så naturligt och vild miljö som möjligt, precis som de är vana vid. Därför har vi begränsade öppettider med enbart en guidad visning om dagen under sommaren. Resten av året när vi inte har öppet för besökare lever de som älgar gör i det vilda, men alltid med tillgång till kraftfoder och omsorg av oss.

Räntemåla Gård är en av de areal-mässigt största älgparkerna och våra älgar är inte tama på samma sätt som hos många andra, och vi behandlar dem som vilda. Men de kommer gärna fram till er besökare när det vankas godsaker, så på det sättet är de inte vilda, utan lugna och trygga.

Ett gott betyg

Vi har våra hjortar och älgar i en naturlig miljö, omgivet av skog och vildmark. Runt våra hägn finns det gott om vilda djur. Under brunsten kommer det vilda älgar som vill in i hägnen. Och våra älgar lockas ut till dem. 

För ett par år sedan tog sig en av våra tjurar ut under brunsten, han lyfte helt enkelt av grindarna med sina enorma horn och traskade rätt ut i skogen. Under två veckors tid var han ute sprang, flera kilometer från gården. Mitt under älgjakten! 

Men en dag stod han där, på gårdsplanen. Han ville tillbaka in till kompisarna, till tryggheten, fritt från jägare, vägar och bilar. Vi öppnade till hägnet och han följde med oss in. Ett gott betyg och en solskenshistoria då han likaväl kunde valt att stanna i det vilda, eller blivit skjuten. Han hade faktiskt ett skotthål i örat!