Om Räntemåla Gård

Räntemåla Gård har en lång och spännande historia, precis som vår logotype vittnar om med ett ursprung till 1500-talets början då Räntemåla var en by med flera bostäder.

Räntemåla ligger endast några hundra meter från den gamla riksgränsen och var ett medeltida handelscentrum där det bedrevs gränshandel mellan danskar och svenskar i århundraden.

Vill du har mer information om våra öppettider, priser och hur den guidade älg-visningen går till? Klicka här så kommer du direkt till den sidan. 

Byn Räntemåla fick namnet av en präst, som fick en hel ”ox-ränta” (innanmäte från oxe). Fram till mitten av 1800-talet låg byn på på kullen ovanför dammen på Räntemåla, men hela byn brann sedan ner. På kullen kan du se det hus som KrämarePellen sägs ha bott i, besök det gärna och berätta en spökhistoria. Det brukar vi göra!

En av handelsmännen under 1500-talet var Räntemåla-bonden KrämarePellen, som utpekats som blekingsk medhjälpare till upprorsledaren Nils Dacke. Han hjälpte Dacke genom att föra förnödenheter och vapen till slagfälten, bland annat på uppdrag av borg-mästaren i Ronneby, Henrik Hoffman. År 1544 dödades Krämare-Pellen, troligen av flyende rebeller som hade ouppklarade affärer med bondeköpemannen. Detta enligt uppgift lämnad av sonen, Mats Krämare, vid 1555 års danska gränsbestämning.

Räntemåla Omslag (36 Av 36)

Älgparkens historia

Älgparken Räntemåla Gård har även den en lång historia som en av de äldsta i Sverige.

1996 kom den första älgen till Räntemåla Gård. En övergiven älgkalv som fick ett nytt hem och med den väcktes idén på att skapa en älgpark. Under åren har verksamheten vuxit och utvecklats för att kunna stå på flera ben.

Idag drivs gården av Anna och Otto som tagit över verksamheten från Annas far Karl-Göran Eriksson.

Vår resa

Anna är uppvuxen på Räntemåla och har sedan barnsben haft djur och natur som intressen. På somrarna tog hon emot besökare på gården. En resa till Sydafrika med sin mor Kerstin gjorde att livet tog en ny vändning, som safariguide och reseledare reste hon runt om världen under tio års tid.

Livet i Afrika kommer du som besökare också känna på Räntemåla, det sätter sin prägel även här.

Otto har även han en bakgrund inom besöksnäringen men även som officer i försvarsmakten och har gjort en resa på ett annat sätt. En mental resa. Efter en olycka med en stridsbåt fick han höra att han aldrig mer skulle kunna gå igen. Det kan han idag! 

Våra erfarenheter och vår passion för människor och möten driver oss framåt. Vi ser fram emot att få hälsa dig välkommen till oss för din egen resa.

Engagemang

Under åren i Afrika har Anna stöttat noshörningarnas och gepardernas överlevnad. En stor del av engagemanget finns fortfarande där och hos barnhemsbarnen i kåkstäderna i Sydafrika. Vi är med i jägarhjälpen som värnar om ensamma barn och unga. Vi investerar i konst och produkter som går till välgörande ändamål, senast ett säkerhetsskåp av Carolina Gynning där insatsen gick oavkortat till Bröstcancerfonden.

Gepard SA

Miljöinvestering för rovdjursstängsel

Ett stort tack till Jordbruksverket och Länsstyrelsen som gett oss möjlighet att söka stöd genom pengar från jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Genom att anlägga rovdjursstängsel kan vi säkert ha betande djur på större områden och därmed hålla öppna områden vilket vi inte kunnat utan detta stöd och investering.